ANNA RIWKIN-BRICK, ASTRID LINDGREN, CORDELIA EDVARDSON, EUGÉNIE SÖDERBERG, HANS HAMMARSKIÖLD

Flera av nedanstående böcker ingår i genren ”Children’s Everywhere”

Vandrande by
VANDRANDE BY — Boken om Jåhkåkaska by i Jockmokks socken.
Denna bok är fylld av fantastiska bilder på människor, djur och natur. Här har Elly Jannes fått full utdelning på sitt val av fotograf.

Du hittar alla böckerna på BOKBÖRSEN

ZIGENARVÄG IVAR-LO JOHANSSON ANNA RIWKIN-BRICK 1955 Snyggt skriven gåvotillskrift på försättsbladet med datum 25/10-58.
På det något nötta bokomslagets bakre sidotext kan man läsa: ANNA RIWKIN-BRICK Nar Ivar Lo-Johansson utsåg Anna Riwkin till fotograf för sitt stora zigenarreportage, gjorde han ett mycket gott val. Detta inte bara därför att Anna Riwkin är en så skicklig och känd fotograf med ett kvartssekel i yrket bakom sig utan desto mer av det skälet, att hon här fick en uppgift som verkligen kunde entusiasmera henne. Detta av flera anledningar. Det som allra mest intresserat denna vår främsta kvinnliga fotograf har varit människan. Hon har alltid funnit glädje i att studera en människas ansikte för att med kamerans hjälp fånga något av personligheten. Mer än de flesta andra fotografer har hon också lyckats i dessa strävanden. Hos zigenarna har hon funnit modeller, värdiga hennes kunnighet.
Ur innehållet: Zigenarnas väg – Zigenarsläkterna i Sverige – Bröllop och barn – Lägret – Näringsfång – Polcirkelzigenare – Ett zigenaröde – Solförmörkelse och barnbidrag – Zigenarbegravning – På Kiviks marknad – Resan till Svarta Sara
Copyright Photo Ylla Imprimé en Suisse par 13:e tusendet
Den här lille elefanten heter Bunden i illustrerat pappband med skyddsomslag i nästan nyskick. 28 x 22 cm
Japu är lessen idag.
Han har tiggt och bett sin mamma, att han ska få fölia med till stan i morgon och vara med om kungens parad. Men hans mamma säjer bara:
»Du är för liten. Såna där små elefanter som du kan inte gå med i parader bland en hel massa människor och för kungen och allting.»
Tryckt hos AB Svenskt Djuptryck och Rydahls boktryckeri AB, Stockholm 1965.
Den här flickan heter Randi. Hon bor i Lofoten i Norge. Det är kanske därför hon ser så glad ut. Det är nog roligt att bo på ett sä vackert och märkvärdigt ställe som Lofoten.
Bild Anna Riwkin-Brick Text Astrid Lindgren, 1966
Formgivare: Lennart Björklund
Tryck hos Svenskt Djuptryck, Stockholm och Ljungföretageri Örebro 1967
Andra upplagan
Noy heter den här flickan. Man kan inte se fotterna på henne, fÖr hon kliver omkring i gyttja. Gissa varför hon gör det¤ Inte bara för att det är trevligt med gyttja mellan tårna, nej, inte alls för det! Hon olanterar risplantor, sådana som man får risgryn av. Plantorna behöver gyttja för att trivas, då växer de och blir fulla med risgryn.
Noy bor i Thailand och från det landet far nastan hela världen risgryn. Kanske har du också någon gång ätit ett litet gryn från en planta som Noy har planterat.
Tryck: Nordisk Rotogravyr, Stockholm 1961
I denna bok av ”typen” Children’s Everywhere är det de två systrarna Anna Riwkin-Brick och Eugénie Söderberg som står för skapandet. Den vackra boken inleds med en kort orientering om Hawaii och dess befolkning.
Från allra första början bodde det bara hawaiianer på Hawaii, men sä småningom kom folk till den vackra tropiska ön i Stilla Havet både från Europa och Amerika och Kina och Japan och Filippinerna, ja, frän nästan alla delar av världen. De kom under många århundraden med segelbåtar, med ångbåtar och nu för tiden med flygplan.
Många av barnen i den här hoken tillhör familjer som en gång kom till Hawaii från så många länder på vår jord. Men människorna på Hawaii är amerikaner och talar engelska. Det bor ett vänligt folk på Hawaii. Barnen älskar sin ö och är mycket gladlynta. De går i skolan och leker tillsammans precis som de gör i den här berättelsen från Pupukea.
MIRIAM BOR I EN KIBBUTZ Bild av Anna Riwkin-Brick 1969 Text av Cordelia Edvardson 1969
Omslag Lennart Björklund
Printed in Germany 1969
STOR SNYGG GÅVODEDIKATION FRÅN ANNA RIWKIN-BRICK PÅ FÖRSÄTTSBLADET
Det här är Miriam som vill säga hej till dig. Miriam bor i Israel.
Där talar man hebreiska och säger shalom i stället för hej.
På ditt språk betyder shalom fred. Shalom — fred, det säger man när man träffas och när man säger adjö.
Miriam säger shalom ideligen, ideligen, för hon bor i en kibbutz.
I ditt land finns inga kibbutzar och därför finns det inte heller något ord för ”kibbutz” på ditt språk. Men vi kan väl säga att det betyder ”tillsammans”. I en kibbutz lever många människor, ibland flera hundra, tillsammans. De arbetar, äter och har roligt tillsammans. Och de delar på allting. Precis som en jättestor familj.
© 1959 Rabén & Sjögren, Stockholm
Tryckt hos Nordisk Rotogravyr, Stockholm 1959
Den här fantastiska boken har säkerligen gjort skäl för sitt syfte – att roa, informera och entusiasmera sina unga läsare. Du ksn säkert tänka dig hur den vandrat mellan barnhänderna samtidigt som dess ursprungliga och alltför svaga bindning fått utstå oanade påfrestningar. — men som den fd ägaren sa: Det är en klassiker och den är oersättlig och nästan omöjlig att få tag på!
Från inledningen: Det här är Björn. Han bor i Fräsgården.
Den gården ligger i Dalarna. Och Dalarna ligger i Sverige.
I Fräsgården bor också Björns mormor. Hon är världens snällaste mormor. Varje dag går Björn och mormor till brevlådan nere vid vägen för att se om det har kommit någon post. Björn väntar brev från sina kusiner. Han har sex stycken kusiner runt om i Sverige.
Det är Maria och Anders som bor i Skåne, på den stora skånska slätten. Och Jerker. Han bor i en fjällby högt uppe i Norrland. Sigrid bor i ett fiskeläge pa västkusten alldeles vid havet. Och Johan och Eva i Stockholm. De bor i Sveriges huvudstad.
Alla kusinerna skriver brev till mormor. ”Kära mormor”, skriver de, ”när det blir midsommar, då kommer vi och hälsar på dej och Björn.”
Bild Anna Riwkin-Brick Text Astrid Lindgren, 1968.
Tryck Otava, Helsingfors och Ljungföretagen, Örebro, 1968.
Det här är Matti, sju år. Han bor i Finland Nu är det sommar där.
Då är det härligt att vara en finsk pojke. För Finlands somrar är ljusa och ljuvliga, dagarna är långa och nätterna korta. Man kan leka och leka hur mycket som helst, och det blir nästan aldrig kväll.
© 1962, Rabén & Sjögren, Stockholm
Tryck: Svenskt Djuptryck
och Ronzo boktryckeri, Stockholm 1962
Marko bor i Jugoslavien. Bok med omslag ”Ovanligt”
ANNA RIWKIN-BRICK ASTRID LINDGREN
13et här är Marko. Han är sju år och bor i Macecionien. Macedonien ligger i Jugoslavien. Så Marko är en liten jugoslav. Han har fräknar på näsan, och han springer väldigt fort. Han har en liten gris också. Byn som han bor i ligger på en bergssluttning. Ingen har så fin utsikt från sitt hus som Marko. För han bor nästan allra högst upp. Fast Marko tittar inte mycket på utsikter. Han leker för det mesta.
Tryckt hos Svenskt Djuptryck och Ronzo boktryckeri AB, Stockholm 1963
Jackie bor i Holland i en gammal stad vid havet, en fiskestad. I många hundra år har människorna i den staden hämtat upp fisk och andra goda saker ur havet och levat av det. Jackies far är fiskare och hans farfar är fiskare, och själv ska Jackie också bli fiskare, när han blir stor. Och då ska min båt komma in från havet varje morgon full med räkor, precis som pappas”, säjer Jackie.
LILIBET CIRKUSBARN ANNA RIWKIN-BRICK, ASTRID LINDGREN
TILL CIRKUS SCOTT SOM GENOM VISAT TILLMÖTESGÄENDE HAR MÖJLIGGJORT DENNA BOK BER FÖRLAGET ATT FÅ FRAMFÖRA ETT VARMT TACK.
1960, Rabén & Sjögren, Stockholm
Tryck: Nordisk Rotogravyr, Stockholm 1960
Skavt och hårt hanterat exemplar – Lilibet är seriens mest lästa bok. Omsorgsfullt studerad av cirkusintresserade läsare. En miljö som även intresserar och väcker minnen hos vuxenvärlden. ANNA RIWKIN-BRICK, ASTRID LINDGREN
TILL CIRKUS SCOTT SOM GENOM VISAT TILLMÖTESGÄENDE HAR MÖJLIGGJORT DENNA BOK BER FÖRLAGET ATT FÅ FRAMFÖRA ETT VARMT TACK.
1960, Rabén & Sjögren, Stockholm
Tryck: Nordisk Rotogravyr, Stockholm 1960
Skavt och hårt hanterat exemplar – Lilibet är seriens mest lästa bok. Omsorgsfullt studerad av cirkusintresserade läsare. En miljö som även intresserar och väcker minnen hos vuxenvärlden.
En fantastisk bok som är nästan omöjlig att sätta i ett ämnesområde/genre — Lyrik, Djur, Bild, Foto, Barn eller Fakta — läs högt eller tyst i din ensamhet — Titta själv på bilderna eller visa dem för någon – får vi någon gång se något liknande?
Ur Innehållet: Giraffen 6, Haren 10, Pelikanen 12, lejonet 14, Krabban 17, Vargen 18, Påfågeln 19, Vinbergssnäckan 21, Strutsen 22,Hästen 24, Flamingon 26, Igelkotten 29, Kattungen 30, Elefanten 32, Uttern 36, Måsen 38, Kamelen 42, Mullvaden 44, Pingvinen 46, Malen 49, Pärlmusslan 50, Krokodilen 52, Fladdermusen 54, Göken 57, Schimpansen 60, Åsnan 63, Flygfisken 66,
Lillasyster och jag : en sommarsaga
Foto och text: Hans Hammarskiöld
Inbunden bok.
Snyggt Namnad med flicknamn på smutsförsättsbladet, En fantastiskt fotobok från 60-talet. Mycket sällsynt och tidig foto/barnbok av Hans Hammarskiöld, dessutom mycket välvårdad.